Zo kunt u thuis energie besparen

Steeds meer Veldhovenaren verduurzamen hun woning. We gebruiken waar mogelijk minder stroom en wekken zelf elektriciteit op met zonnepanelen. We isoleren, stappen over op duurzame warmtebronnen en vervangen onze gasfornuizen door elektrische kookplaten. Op deze pagina leest u hoe u thuis aan de slag kunt gaan met energie- en kostenbesparende maatregelen in uw huis.

Energieloket

Het verduurzamen van uw woning zorgt voor vragen en uitzoekwerk. Wat is er in mijn woning allemaal mogelijk? Welke subsidies zijn er? En hoe vind ik een betrouwbaar bedrijf om de duurzame maatregelen uit te voeren? Het online Energieloket van de gemeente Veldhoven helpt u om antwoorden te krijgen op zulke vragen.

De Veldhovense Kluskar

Huishoudens hebben niet altijd de financiële mogelijkheid om duurzame verbeteringen aan te pakken. Wij helpen met duurzaamheidsproject: de Veldhovense Kluskar met middelen voor kleine energiebesparende maatregelen. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen.

Vanaf 13 december 2023 rijdt de Kluskar door Veldhoven. U kunt online een afspraak maken met een van de coaches. Lees op de pagina 'Kluskar' meer over dit project, de planning en buurten en het maken van een afspraak.

Veldhoven Duurzaam

Wilt u uw woning beter isoleren? Denkt u aan een (hybride) warmtepomp en/of zonnepanelen? De adviseurs van vereniging Veldhoven Duurzaam denken graag met u mee. Deze deskundige vrijwilligers hielpen al vele mede-Veldhovenaren aan een duurzamere woning.

  • Kijk op de website van vereniging Veldhoven Duurzaam voor meer informatie
  • Of loop op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 15.30 uur binnen bij bibliotheek Veldhoven (Meiveld 2). De adviseurs zijn dan aanwezig om u gratis advies te geven.

[Muziek. Beelden van personen wisselen zich af, met op de achtergrond beelden van Veldhoven vanuit de lucht.]

[Logo Samen op weg naar een Duurzaam Veldhoven]

Mijn naam is George Kok. Ik woon sinds 1993 in de Heikant hier in Veldhoven.

[George Kok zit in woonkamer]

Ik ben sinds 2017 met pensioen gegaan en de laatste jaren heb ik wat onderhoud gepleegd aan mijn huis.

En vorig jaar was ik bezig met de kozijnen aan de voorkant van het huis, waar behoorlijk wat verrot hout was.

[Blok met tekst: George Kok, inwoner Heikant]

En tijdens die werkzaamheden denk ik: Wat moet ik met die kozijnen? Moet ik die kozijnen eens gaan vervangen? Wat moet ik dan aan glas? En zo ben ik er een beetje in geïnteresseerd geraakt van wat moet ik met mijn huis gaan doen nou bepaalde dingen aan groter onderhoud toe zijn? En dat heeft mijn interesse gewekt. Ook samen met berichten over de energietransitie dacht ik hoe ga ik dat combineren? Hoe maak ik mijn huis beter, maar ook op die manier dat het toekomstbestendig is? En dat ik dus help om bijvoorbeeld het klimaat beter te beschermen en dat we bij gaan dragen om minder gas of olie te gaan gebruiken in de toekomst.

[George scrolt op computer door krantenartikel over vrijwilliger van Veldhoven Duurzaam]

Vorig jaar september las ik in de krant een artikel dat Veldhoven Duurzaam webinars zou geven over bepaalde onderwerpen. Onderwerpen waar ik eigenlijk in geïnteresseerd was.

[George bekijkt op computer webinar]

En toen ben ik een paar webinars gaan volgen over het afstellen van je verwarming over tochten en kieren in je huis dichten. En zo ben ik er eigenlijk een beetje ingerold dat ik zelf dingen ben gaan doen in mijn huis om te kijken hoe staat het eigenlijk met dat soort dingen?

[George bekijkt op computer webinar]

Heel belangrijk is natuurlijk meten is weten. Dus ik heb twee apparaatjes gekocht. Eentje is een infraroodmeter waarmee je temperatuurverschillen van een muur kunt meten of alles wat er om je heen zit. En je kunt bijvoorbeeld ook de verwarming ermee meten van wat is de temperatuur van het water dat de radiator ingaat en hoe komt het eruit en dat kun je gebruiken om die beter af te stellen.

En het hele verhaal kwam ook heel duidelijk naar voren van wat gebeurt er dan als ik allerlei dingen ga dichtzetten in de winter? Wat gebeurt er met het klimaat? Daar heb ik een CO2-meter voor gekocht. En dat heeft me heel erg aan het denken gezet, want je kunt je niet voorstellen hoe snel het CO2-gehalte in een afgesloten ruimte omhoog gaat.

[George kijkt op telefoon naar grafiek van CO2-meting]

Het is ongelooflijk hoe snel het klimaat verslechtert in een woning. Na dat soort dingen en kennis opgedaan te hebben in mijn huis liep ik tegen een aantal vragen aan: Wat is nou het belangrijkste? Vandaar dat ik dus contact heb gezocht met Veldhoven Duurzaam om mij daar meer over te vertellen.

[Ton Knaapen rijdt in auto]

Ik ben Ton Knaapen, adviseur bij Veldhoven Duurzaam. Wij adviseren bewoners van Veldhoven in het verduurzamen van de woning. We zijn vrijwilligers, dus we doen het niet voor het geld. En we doen het vooral omdat we duurzaamheid belangrijk vinden.

[Vrouw achter laptop]
[Ton Knaapen praat verder]

Er zijn best veel mensen die hun woning graag willen verduurzamen maar die verzuipen gewoon in de informatie. Kijk maar eens op internet. Kijk bijvoorbeeld bij warmtepomp. [Vrouw achter laptop zoekt op ‘warmtepomp’ in Google en bekijkt zoekresultaten]. Als je daarop klikt heb je in 0,3 seconde heb je 1 miljoen hits. Wat dan heel vaak gebeurt is niks. En wat we eigenlijk ontzettend jammer vinden, is als dat proces stopt.

[Vrijwilliger Veldhoven Duurzaam staat aan voordeur bij vrouw die zojuist een zoekopdracht deed]

En daar helpen we ze bij. We hebben de technische kennis en de bagage daarvoor en we helpen bewoners gewoon om uit te leggen wat voor hun woning, voor hun situatie de beste oplossingen zijn technisch gezien.

[Vrijwilliger Veldhoven Duurzaam loopt samen met vrouw door het huis. Vrijwilliger doet warmtescan]

En ook in welke volgorde, en waar ik moet beginnen en wat kost het allemaal en hoe krijg ik dat gefinancierd? Comfort wordt zeker ook meegenomen, sterk nog: we gaan er eigenlijk vanuit dat als je je woning goed verduurzaamt dat het niet alleen minder gas verbruikt, maar dat het ook echt comfortabeler is en vooral gezonder.

[Ton Knaapen rijdt in auto]

Voor ons advies gaan we bij mensen thuis op bezoek. Ik ben nu onderweg naar George. George is zelf thuis al flink bezig geweest met het verduurzamen. En George wil daar best ver in gaan, maar hij loopt gewoon vast in welke maatregelen dat hij nog moet nemen en welke hij nog kan nemen.

[Ton Knaapen belt aan bij George Kok]

Bij de warmtetransitie denkt iedereen altijd: ik moet zorgen dat ik minder gas verbruik, dat ik een ander warmtemiddel moet gaan gebruiken, maar eigenlijk is het veel meer.

[Ton en George zitten samen achter laptop]

Mensen wonen tegenwoordig meer dan 90% van de tijd thuis. En als je kijkt naar de kwaliteit van het leefklimaat in de woningen dat is dramatisch slecht, nu al.

[Ton Knaapen alleen in beeld]
[Blok met tekst: Ton Knaapen, voorzitter Veldhoven Duurzaam]

En als we alle woningen gaan dichtstoppen en gaan isoleren dan wordt het er niet beter op.
[Ton geeft achter computer en in huis tips aan George]

[Ton] Dus als je echt iets wil verdienen met isolatie, zou ik beginnen met het glas. Als het goed is dan kun je het zien in de spouw, dan staat er een tekst in.

[George] Ja, ik zie hier wat staan: Klaverbel.
[George vertelt verder] Daar in dat hoekje heb ik een hele kouval, als je daar in die stoel gaat zitten. Dus met beter glas gaat dat ook beter worden, neem ik aan? Want nou klaagt mijn vrouw elke keer over kou in haar nek.

[Ton] Ja, uiteraard. Scheelt een factor… [zin niet afgemaakt]

[Ton gaat verder] Tussen deze balken kun je perfect een isolatielaag aanbrengen. Er zijn heel veel leuke filmpjes op internet… [zin niet afgemaakt]

[Ton gaat verder] Het dak is nog wel interessant. Het heeft al wel een goede isolatie, maar als je het dak extra isoleert en je zet er een goede dampwerende folie op dan vang je eigenlijk twee vliegen in een klap.

[George tikt tegen ruit op zolder] Ik denk dat dit ongeveer hetzelfde glas is als… [maakt zin niet af]

[George] De zolder wordt nu bloedheet, betekent dat dat ook een stuk opgelost wordt dan?

[Ton] Uiteraard. Het houdt de kou tegen, maar ’s zomers houdt het ook de warmte tegen. Dus als je goed isoleert, helpt het op twee manieren.

[Ton en George op zolder]

[George] Je ziet ook overal kieren nog bij die latten ook daar zo.

[Ton alleen in beeld] Het is ook een transitie naar de woning van de toekomst. En wat is de woning van de toekomst? De woning van de toekomst is inderdaad een woning waar je geen gas meer verbruikt, maar waar je ook gezond in leeft en die comfortabel is. Het is veel meer. En eigenlijk moet je naar al die aspecten kijken als je toch je woning gaat verduurzamen, als je toch gaat veranderen zorg dan ook dat je een woning hebt waar je prettig in woont en gezond in woont.

[George] Mijn advies is aan de inwoners van Veldhoven: ga je huis dus beter leren kennen. En als je ergens vastloopt of je hebt advies nodig, schakel Veldhoven Duurzaam in.

[Ton] Eigenlijk zijn we pas tevreden als de mensen zelf weten hoe ze het moeten doen, wat ze moeten doen. En dat ze zelf ook de regie nemen, hun eigen plan maken en zelf aan de gang gaan met het verduurzamen van hun woning.

[Muziek. Logo Samen op weg naar een Duurzaam Veldhoven]

Bekijk de video Warmtetransitie gemeente Veldhoven met audiodescriptie

Blowerdoortest, lekken en kieren in uw huis opsporen

Verduurzamen begint bij uw huis leren kennen. Een blowerdoortest kan daarbij helpen. Met deze luchtdichtheidsmeting worden alle lekken en kieren in huis opgespoord. Met kleine ingrepen kunt u vervolgens heel wat energie en geld besparen. Bekijk deze reportage van Hart van Nederland (Het blowerdoor-item begint na 21 minuten en 20 seconden). Of lees deze artikelen van Trouw en de Provincie Noord-Brabant. De adviseurs van Veldhoven Duurzaam hebben een blowerdoor-apparaat.

Uw huis natuurvriendelijk isoleren

Een goed geïsoleerd huis helpt u om energie te besparen en dat is goed voor uw portemonnee. Houdt u echter wel rekening met bedreigde en beschermde diersoorten die in kieren en gaten in uw huis wonen. Bijvoorbeeld in de spouwen of onder dakranden. Anders loopt u het risico deze dieren te verjagen of doden. Vogels als de gierzwaluw en de huismus eten veel insecten en zorgen voor bestuiving van bloemen. En dát is goed voor de natuur.

Kijk voor meer informatie op de website van de Brabantse Milieufederatie. Daar vindt u de handleiding 'Zo isoleer je natuurvriendelijk'.

Zonnescan Brabant

Op www.zonnescanbrabant.nl kunt op eenvoudige wijze voor ieder gebouw in Brabant inzicht krijgen in de kansen voor zonnepanelen. 

Meldingsplicht of vergunning aanvragen

Veel verduurzamingen aan uw woning kunt u verrichten zonder dat daarvan melding moet worden gemaakt bij de gemeente of een vergunning moet worden aangevraagd. Maar er zijn ook verduurzamingen waar wel een omgevingsvergunning of melding voor nodig is, bijvoorbeeld bepaalde soorten warmtepompen of zonnepanelen.

Via de vergunningscheck van het Omgevingsloket Online van de Rijksoverheid kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft of uw verbouwing moet melden.

Digitale nieuwsbrief

We versturen regelmatig een digitale nieuwsbrief over duurzaamheid in Veldhoven. Die heette tot eind 2023 de Nieuwsbrief Energietransitie en draagt inmiddels de naam Nieuwsbrief Duurzaamheid. Meld u aan en blijf op de hoogte!

Lees de laatste nieuwsbrief van december 2024.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek