Ramp of crisis

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. Daarom wordt u gewaarschuwd door de sirene, NL-Alert en/of een geluidswagen. Volg de instructies op. En blijf op de hoogte via radio, tv, internet en X (voorheen Twitter). Op de Risicokaart kunt u zien welke risicobronnen er zijn in uw omgeving.

Waarschuwing door sirenes

Als er een ramp of een zwaar ongeval gebeurt, gaan de sirenes af of waarschuwen we u met geluidswagens van de politie of brandweer. De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Gaat de sirene op een ander moment af, dan is er wel gevaar.

NL-alert

De overheid gebruikt ook NL-alert als alarmmiddel. Met een bericht op uw mobiele telefoon informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie . Kijk op www.NL-alert.nl hoe u uw mobiel instelt.

Informatie en instructies bij een ramp

  • Omroep Brabant radio, radiofrequentie 87,6 Mhz
  • Twitter: @politievhv, @GemeenteVhn
  • www.crisis.nl
  • De gemeente maakt bij een calamiteit een speciaal informatienummer bekend. Bel niet naar de brandweer of politie. U stoort daarmee de hulpverlening en blokkeert misschien belangrijke telefoonlijnen

Risicokaart

Veldhoven heeft een aantal plekken met risico op een ongeluk of ramp. Over de snelwegen A2 en A67 worden gevaarlijke stoffen getransporteerd en Eindhoven Airport is dichtbij. Verder zijn er enkele risicovolle bedrijven zoals bijvoorbeeld LPG-tankstations en ondergrondse buisleidingen voor aardgas en brandbare vloeistoffen.

De Risicokaart geeft informatie over mogelijke risicosituaties die kunnen leiden tot rampen en ongevallen. Meer informatie over mogelijke risicosituaties bij u in de buurt, vindt u op Atlas Leefomgeving; de kaartviewer van de Risicokaart.

Crisisplan

Elke gemeente is verplicht om een crisisplan te hebben. Hierin staat onder andere wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens een ramp, zoals de gemeente, politie, brandweer en geneeskundige hulpverleningsinstanties. Ook de samenwerking met omliggende gemeenten is geregeld. Het crisisplan van de gemeente Veldhoven wordt regelmatig geoefend.

Voorbereiden op onverwachte gebeurtenissen

Wie zich zorgen maakt over onverwachte gebeurtenissen of crises, kan zich alvast voorbereiden. Dit is vaak makkelijker dan u denkt. Op denkvooruit.nl vindt u informatie over verschillende (nood)situaties en risico's.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek