Visie op participatie in Veldhoven

De gemeente Veldhoven wil de inbreng en invloed van inwoners en belanghebbenden (ondernemers, instellingen, verenigingen) op gemeentelijk beleid verbeteren. Dit loopt vooruit op het wetsvoorstel 'Versterking participatie op decentraal niveau' dat gemeenten vraagt om een participatieverordening op te stellen.

We gaan daarvoor in gesprek met de samenleving, het bestuur van de gemeente, en de gemeentelijke organisatie. Dit leidt tot een visie op participatie en democratisering in Veldhoven. Op basis van deze visie maakt de gemeente een verordening, een werkwijze en een uitvoeringsprogramma.

Participatie en democratisering

Het gemeentebestuur mag en moet besluiten nemen. De wet regelt wanneer de gemeenteraad (algemeen bestuur) en wanneer het college van B&W (dagelijks bestuur) bevoegd gezag is. Inwoners kunnen elke 4 jaar op een partij stemmen bij de verkiezingen. Zo hebben inwoners invloed op de samenstelling van de gemeenteraad en daarmee op besluitvorming.

Democratisering is de ontwikkeling naar steeds meer democratie, waarbij steeds meer inwoners betrokken worden bij besluitvorming.

Inspraak is het betrekken van inwoners en belanghebbenden bij de voorbereiding van gemeentelijk beleid. Dit gaat volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht: het indienen van zienswijzen op een ontwerp.

Participatie is het betrekken van inwoners en belanghebbenden bij de voorbereiding van gemeentelijk beleid voor of in plaats van de inspraakprocedure. Hierdoor krijgen inwoners en belanghebbenden informatie, inspraak, inbreng of invloed op planvorming. Het gaat hierbij om het betrekken van partijen bij het besluitvormingsproces voordat de formele besluitvorming van start gaat.

Planning

  • Fase 1. Wat gaan we doen?

    In juni 2023 is gemeente Veldhoven begonnen met de voorbereiding om een visie op participatie en democratisering te maken.

    Bekijk deze fase Fase 1. Wat gaan we doen?
  • Fase 2. Wat vindt de gemeenteraad?

    Op 27 juni 2023 heeft de gemeenteraad een werkbijeenkomst over participatie gehad.

    Bekijk deze fase Fase 2. Wat vindt de gemeenteraad?
  • Fase 3. Wat vindt de samenleving?

    De gemeente haalt informatie, meningen en ideeën op over participatie bij de samenleving.

    Bekijk deze fase Fase 3. Wat vindt de samenleving?
  • Fase 4: Hoe gaan we het doen?

    Met behulp van de inbreng uit fases 2 en 3 kijken we naar de vragen: wat wil je met participatie bereiken, welke doelgroep kies je, hoe bereik je de doelgroep, en welke vorm kies je.

    Bekijk deze fase Fase 4: Hoe gaan we het doen?
  • Fase 5: Opstellen visie

    Met behulp van de inbreng uit fases 2 en 3 en de werkwijze maken we een conceptvisie over participatie en democratisering.

    Bekijk deze fase Fase 5: Opstellen visie
  • Fase 6. Opstellen uitvoeringsagenda

    Het college stelt acties en activiteiten vast die nodig zijn om volgens de visie te gaan werken. Te denken valt bijvoorbeeld aan het oefenen met bepaalde vormen, een plan om bepaalde doelgroepen te bereiken, en het opstellen van een participatieverordening.

    Bekijk deze fase Fase 6. Opstellen uitvoeringsagenda

Lees meer

Participatie onder de Omgevingswet (kaders) (PDF, 3.3 MB)
Kader samenspraak (PDF, 727.9 kB)
Praktijkprogramma samenspraak (PDF, 907.7 kB)

Achtergrondinformatie

'Aan de slag met participatie' - handreiking 2.0 voor de participatieverordening.(Berenschot/VNG.1juni
VNG: Wetsvoorstel Wet versterking participatie op decentraal niveau
Inspraakverordening

Reageren

Wilt u reageren op dit project of uw mening delen? Dat kan! Vul onderstaand formulier in en druk vervolgens op de groene knop 'Verzenden'.

Alle velden met een * zijn verplicht