Oerle

Oerle is een van de 4 oude kerkdorpen waaruit de gemeente Veldhoven is ontstaan. In de dorpskern liggen horecagelegenheden, het dorpscentrum, een basisschool, een sportpark en woonvoorziening Severinus, voor mensen met een verstandelijke beperking.

Let op!We bereiden de herinrichting van de Banstraat voor. Het voorlopig ontwerp kunt u van 3 december 2024 tot en met 20 januari 2025 bekijken. Omwonenden ontvingen hierover een informatiebrief. Bekijk het ontwerpplan digitaal: bladzijde 1 (PDF, 890.4 kB) en bladzijde 2 (PDF, 973.0 kB).

Plattegrond van de wijken in VeldhovenLigging

De wijk Oerle bestaat uit de oude dorpskern Oerle en het gehucht Zandoerle. Archeologische vondsten geven aan dat de geschiedenis teruggaat tot de prehistorie. In 1921 gaat Oerle op in de gemeente Veldhoven. In dit deel van Veldhoven worden de komende jaren nog veel woningen gebouwd onder de naam Zilverackers

Oerle wordt begrensd door het Grote Kerkepad in het zuiden. De westelijke grens is ook de gemeentegrens. Oerle wordt aan de oostkant begrensd door de sportvoorzieningen langs De Kelen, de groenstrook langs Heikant-West en de straat Sondervick (waarvan de woningen bij de wijken ‘t Look en Zonderwijk worden gerekend).

Wijkwebsite en social media

Wijkplatform

Het wijkplatform is een onafhankelijk en zelfstandig adviesorgaan. Hierin zitten bewoners uit de wijk. Het wijkplatform wil stimuleren dat bewoners actief meedenken en meewerken aan leefbaarheid, veiligheid en sociale en fysieke aspecten van de wijk. Het wijkplatform adviseert gevraagd en ongevraagd over beleidsvraagstukken van de gemeente en de effecten daarvan op de wijk.

In Oerle is het wijkplatform samengevoegd met het vroegere ‘Oerle Wordt Weer Oers (OWWO)’ tot ‘DorpsVereniging Oerle’; de belangenorganisatie voor Oerle en haar inwoners. Wilt u lid worden van de DorpsVereniging Oerle, dan kunt u zich aanmelden. Voor meer informatie over het lidmaatschap van DorpsVereniging Oerle neemt u contact op met

Wijkaccommodatie

In Oerle kunt u voor allerlei wijk- en buurtactiviteiten terecht bij:

d'Ouw School / Stichting Dorpscentrum Oerle
Oude Kerkstraat 18, 5507 LC Veldhoven
Tel. 040 - 205 24 90
E-mailadres: s.dorpcentrum@upcmail.nl

Welkomstborden

In Oerle staan 3 welkomstborden. Hierop kunt u tegen een kleine vergoeding wijkactiviteiten melden. De locaties zijn: Oude Kerkstraat, hoek Platanenlaan/Heerbaan en bij de Zandoerleseweg.

De welkomstborden in Oerle worden beheerd door de stichting Koers van Oers. Voor meer informatie over de mogelijkheden, voorwaarden en plaatsing van tekst mailt u naar publicatiebord@koersvanoers.nl of belt u met Ine Loijen via 040 - 205 10 28.

Hondenuitlaatroutes en -terreinen

In Veldhoven zijn er verschillende uitlaatroutes en -terreinen.

  • Langs deze uitlaatroutes en op uitlaatterreinen mag de hond zijn behoefte doen. De gemeente ruimt daar de poep op.
  • Op alle andere plekken Veldhoven, ook op de uitrenterreinen, moet de hondenuitlater de poep opruimen.

Hond uitlaten

Honden moeten altijd aan de lijn lopen. Alleen op de uitlaatterreinen en uitrenterreinen mag de hond loslopen.

Locaties en legenda onderstaande kaart

Kleur/Icoon op de kaart Adressen
Hondenuitlaatterrein - kleur Oranje Uitlaatterreinen Veldhoven (lijst) (PDF, 47.4 kB)
Hondenuitrenterrein - kleur Oranje Uitrenterreinen Veldhoven (lijst) (PDF, 32.0 kB)
Hondenuitlaatroute - Rode streep Hondenuitlaatroute (zie kaart)
Icoon van een hondenpoepbak Plekken hondenpoepbakken in Veldhoven (lijst) (PDF, 52.9 kB)

Buurtpreventie

Buurtpreventie ontstaat op initiatief van de bewoners van een buurt. Het doel is te zorgen voor een veilige en leefbare buurt. Merken zij verdachte of onveilige situaties in de buurt? Dan waarschuwen zij de wijkagent, brandweer en andere organisaties. Als het nodig is waarschuwen ze ook de leden van de buurtpreventiegroep.

In Oerle zijn de volgende buurtpreventieteams actief:

  • Oerle Midden en Kerckhoeve/Zilverackers
  • Oerle Noord West Schippershof/Zandoerle
  • Oerle Zuid
  • Oerle de Berkt

In Veldhoven zijn er verschillende buurtpreventiegroepen; ‘klassieke’ groepen en WhatsApp-groepen. Cordaad Welzijn ondersteunt (startende) buurtpreventiegroepen.

De volgende informatie hebben wij voor u beschikbaar:

Wijkvisie

Zorg, ondersteuning en vrijwilligerswerk

Heeft u hulp of ondersteuning nodig op het gebied van zorg en welzijn? Of zoekt u vrijwilligerswerk? Deze websites kunnen u verder helpen.

Subsidie straat- en buurtactiviteiten

Heeft u ideeën of plannen voor een leuke straat- of buurtactiviteit? De gemeente Veldhoven heeft hiervoor een subsidieregeling. De gemeente Veldhoven heeft hiervoor een subsidieregeling.

Aanvraagformulier subsidie straat- en buurtactiviteiten

Initiatief voor Veldhoven

Heeft u een ander idee voor uw buurt, wijk of voor heel Veldhoven? Denk aan: een plan om uw straat op te knappen of het moderniseren van een speelplek? Neem het initiatief en deel uw idee met ons via de pagina Initiatief voor Veldhoven.

Bekijk ook

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek