Klimaatadaptatie
Het weer in Nederland verandert. Het is vaker lang droog en warmer. En als het regent, regent het vaker heel hard. We willen ervoor zorgen dat er geen problemen komen door te veel of juist te weinig water. Tegelijk willen we de plek waar we wonen, werken en ontspannen prettig houden of zelfs mooier maken. We moeten dus klaar zijn voor het nieuwe klimaat. Dat kan door op straat, in de wijk en in de tuin slimme aanpassingen te doen. Die aanpassingen noemen we klimaatadaptatie.
Wat kunt u doen
U kunt zelf ook meedoen met klimaatadaptatie. U kunt bijvoorbeeld de regenpijpen van uw huis losmaken van de riolering. Vang het regenwater op in regentonnen (voor droge tijden). Of laat het in uw tuin (vijver of wadi) of naar de straat stromen. Op de website van Groen Klimaatplein en op de website van Stichting Steenbreek staan veel tips.
Wat doet de gemeente
- We zorgen goed voor de bomen en struiken in straten, op pleinen en in parken. Want die zorgen voor schaduw en verkoeling tijdens warme dagen.
- We sturen regenwater op steeds meer plekken niet meer naar het riool. We houden het liever in Veldhoven, voor de natuur. Een voorbeeld: de ondergrondse waterkelders in park Vogelzang vangen bij zware hoosbuien het regenwater tijdelijk op. Via de waterkelders kan het regenwater langzaam wegzakken in de bodem. Of – als het weer droog is - wegstromen via het afvoerstelsel voor regenwater.
- We maken ook nieuwe stukjes natuur in de stad om regenwater op te vangen. Zoals bijvoorbeeld het gebied tussen de wijken ’t Look, Heikant en Oerle. Of het gebied rondom beekje de Poelenloop..