Isoleer uw woning met subsidie
Een warm huis zonder tocht, lagere energiekosten én een duurzame bijdrage aan het klimaat. Het isoleren van uw woning heeft veel voordelen! Om u op weg te helpen, kunt u van ons als gemeente een subsidie krijgen van maximaal € 1.500.
- Voor wie is de subsidie?
- 3 mogelijkheden
- Overlast werkzaamheden
- Stel uw vraag tijdens onze inloopspreekuren
- Mogelijkheden zonder gemeentelijke subsidie
- Oog voor de natuur
- Wat levert isoleren op?
- Vragen of meer informatie
- Digitale nieuwsbrief
Voor wie is de subsidie?
Heeft u een koophuis (geen appartement) met een WOZ-waarde van maximaal € 435.000 en energielabel D, E, F of G. Dan komt u in aanmerking voor de subsidie. Ook als uw woning twee delen heeft die niet goed geïsoleerd zijn, kunt u in aanmerking komen voor subsidie. Bijvoorbeeld als uw woning een slecht geïsoleerde muur en enkel glas heeft. Inwoners waarvan wij denken dat ze in aanmerking komen voor deze subsidie ontvangen hierover eind januari 2025 een brief van ons.
Hoe weet ik mijn WOZ-waarde?
De WOZ-waarde van uw woning kunt u terugvinden op de aanslag gemeentebelastingen die u jaarlijks in februari ontvangt. U kunt uw WOZ-waarde ook opzoeken. Het gaat om de WOZ-waarde met de peildatum 1 januari 2022.
Hoe weet ik welk energielabel mijn woning heeft?
Het energielabel van uw woning kunt u opzoeken via deze website van het energielabel.
3 mogelijkheden
Met de subsidie kunt u één of meerdere delen van uw huis isoleren, zoals uw dak, vloer, muren of ramen. U kunt kiezen uit 3 regelingen. Zo is er altijd een optie die past bij uw situatie. U meldt zich aan zonder verplichtingen. Na het kostenvoorstel kiest u zelf wat u doet. Zo kunt u besluiten alleen een deel te isoleren of om toch niet deel te nemen.
Regeling 1: Meedoen aan de groepsactie via het Regionaal Energieloket (REL)
U laat isolatie aanbrengen door een isolatiebedrijf dat is uitgekozen door experts van het Regionaal Energieloket, vanwege een goede prijs-kwaliteitverhouding. Nadat u akkoord geeft op het kostenvoorstel, voert een door ons gekozen aannemer het werk uit. De subsidie wordt meteen verrekend. Inschrijven voor deze actie kan tot 5 april 2025.
U kunt met deze collectieve actie via het Regionaal Energieloket uw spouw-, dak- en vloer laten isoleren.
Regeling 2: Alles uit handen geven via De Groene Zone Isoleren (DGZI)
Een adviseur komt bij u thuis om te kijken wat er mogelijk is. U ontvangt een plan met de verwachte kosten. U kunt er ook voor kiezen om een deel van uw woning te isoleren. Na uw akkoord regelt een door ons gekozen aannemer alles. De subsidie wordt direct verrekend. Blijft er een bedrag over? Dan betaalt u alleen dat deel. Deze regeling loopt 3 jaar.
Regeling 3: Zelf regelen via het Regionaal Energieloket (REL)
U kiest zelf een aannemer, laat het werk uitvoeren en betaalt de kosten. Hierna vraagt u het geld van de subsidie terug via het Regionaal Energieloket. Deze betalen wij als gemeente bij goedkeuring uit. De regeling loopt tot 5 februari 2026, maar het budget is beperkt, dus op = op.
U kunt deelnemen aan deze declaratieactie als u spouw-, dak- en vloerisolatie laat aanbrengen, of glas en kozijnen laat vervangen. De uitvoering van de werkzaamheden moeten na 1 januari 2023 gestart zijn. U kunt dus met terugwerkende kracht deelnemen aan deze regeling.
Als u mee wilt doen aan een van bovenstaande subsidieregelingen, kunt u zich aanmelden via de link bij de betreffende regeling. U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding. In sommige gevallen kunt u ook meteen een afspraak met een adviseur inplannen.
Overlast werkzaamheden
Tijdens het uitvoeren van de isolatiemaatregelen kunt u gewoon in uw huis blijven. Afhankelijk van de werkzaamheden is er minimale overlast mogelijk.
Stel uw vraag tijdens onze inloopspreekuren
Heeft u de informatieavond op 5 februari gemist? Geen probleem! Kom langs bij een van onze inloopspreekuren. Amber en Femke, projectleiders van de isolatieacties, staan klaar om uw vragen te beantwoorden. U bent welkom op de volgende momenten:
- 12 februari van 14.00 tot 17.00 uur: Bibliotheek (Meiveld 2)
- 13 februari van 12.00 tot 14.00 uur: Buurthuis Zilst (Blaarthemseweg 18)
- 17 februari van 19.00 tot 21.00 uur: City Sport Veldhoven (Wal 152)
- 18 februari van 9.00 tot 11.00 uur: Veldwijzer (Sterrenlaan 15)
Kunt u niet langskomen? Stuur uw vraag naar duurzaam@veldhoven.nl of bel 14 040.
Mogelijkheden zonder gemeentelijke subsidie
Komt u niet in aanmerking voor de subsidie? Er zijn nog genoeg andere mogelijkheden om energie te besparen. Zo kunt u via Veldhoven Duurzaam advies krijgen over het verduurzamen van uw woning. En De Veldhovense Kluskar kan u helpen met gratis kleine aanpassingen als tochtstrips om uw huis energiezuiniger te maken.
Andere subsidiemogelijkheden
Er zijn op dit moment geen andere subsidiemogelijkheden vanuit de gemeente om bewoners te helpen met het verduurzamen van hun woning zoals het aanleggen van zonnepanelen of het installeren van een (hybride) warmtepomp. De Rijksoverheid heeft wel een uitgebreidere subsidieregeling voor het verduurzamen van uw woning.
Financieringsmogelijkheden
Geld lenen om uw woning te isoleren is mogelijk. Vraag uw financieel adviseur naar de opties voor uw persoonlijke situatie. Of bekijk wat de mogelijkheden zijn via het Nationaal Warmtefonds.
Oog voor de natuur
We isoleren woningen natuurvriendelijk. Dat betekent dat we rekening houden met bedreigde diersoorten, zoals vleermuizen en vogels. Onze adviseurs leggen dit aan u uit, en de aannemers houden hier rekening mee. Regelt u de isolatie zelf? Dan bent u zelf verantwoordelijk dat u een aannemer kiest die ook natuurvriendelijk isoleert. Lees meer over natuurvriendelijk isoleren.
Wat levert isoleren op?
Als u uw woning isoleert, gaan uw energiekosten omlaag. Daarnaast wordt het warmer in huis, is er minder tocht. In de winter is het comfortabel warm en in de zomer blijft het koeler. Met hoeveel uw energierekening naar beneden gaat is afhankelijk van de opties en van het gebruik, maar ook van de energieprijzen.
Ook krijgt uw woning een beter energielabel waardoor het in waarde stijgt.
Vragen of meer informatie
Heeft u vragen? Mail dan naar duurzaam@veldhoven.nl of bel 14 040.
Digitale nieuwsbrief
We versturen regelmatig een digitale nieuwsbrief over duurzaamheid in Veldhoven. Die heette tot eind 2023 de Nieuwsbrief Energietransitie en draagt inmiddels de naam Nieuwsbrief Duurzaamheid. Meld u aan en blijf op de hoogte!
Lees de laatste nieuwsbrief van december 2024.