Duurzaam (ver)bouwen
Wilt u uw woning energiezuiniger maken, op een manier die goed is voor het milieu? Dan wilt u vast ook zorgen dat het resultaat lang meegaat en de onderhoudskosten laag zijn. Wij hebben een aantal tips voor u verzameld om duurzaam te (ver)bouwen.
Voorbereiding
- Op de website Energieloket gemeente Veldhoven leest u over energie besparen en duurzaam wonen. U vindt er bijvoorbeeld informatie over het verbeteren van uw woning, subsidies en leningen en het krijgen van advies.
- Als u gaat verbouwen moet u allerlei keuzes maken. Op de website Verbouwwijzer.nl van Milieu Centraal vindt u duurzame klus- en verbouwtips. Deze tips worden per project uitgewerkt: van het plaatsen van een aanbouw, dakkapel en nieuwe keuken tot het vervangen van deuren, kozijnen en badkamer. Hiermee bereidt u zich goed voor op een gesprek met uw architect of aannemer.
- Bent u op zoek naar maatregelen om energie te besparen? Kijk dan op de website Verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal. U leest er onder andere over het isoleren, verwarmen en koelen van uw woning en het plaatsen van zonnepanelen. Ook vindt u er informatie over het betalen van deze maatregelen en tips om aan de slag te gaan.
Leningen en subsidies
Het verduurzamen van uw huis zorgt vaak voor een lagere energierekening, maar het vraagt ook om een investering. Hiermee bedoelen we dat het ook geld kost, bijvoorbeeld om zonnepanelen, isolatiemateriaal of een warmtepomp te kopen.
Er bestaan subsidies om (een deel van) de kosten te betalen. Op de website Energieloket gemeente Veldhoven staat een compleet overzicht van de beschikbare subsidies en leningen. Ook heeft de gemeente Veldhoven een stimuleringslening om comfortabel wonen mogelijk te maken. Hierbij kunt u denken aan langer thuis wonen voor oudere inwoners en inwoners met een beperking, maar ook aan het weghalen van asbestdaken en -gevels. Op de pagina Stimuleringslening leest u er meer over.
Eisen voor nieuwbouw
Nieuwbouwwoningen moet u sinds 1 juli 2018 aardgasvrij (laten) bouwen. Sinds 1 januari 2021 moeten nieuwbouwwoningen ook voldoen aan strengere eisen voor energiegebruik: de Bijna Energieneutrale Gebouw Eisen (BENG-eisen). Deze nieuwe eisen zijn opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Nul Op de Meter
Ook heeft gemeente Veldhoven als doel dat alle nieuwbouwwoningen ‘NOM’ zijn. De afkorting NOM staat voor ‘Nul Op de Meter’. De woning wekt dan zelf genoeg energie op voor het gebouw (bijvoorbeeld verwarming en ventilatie) én het huishouden (bijvoorbeeld wasmachine, computer en elektrische auto).
GPR-gebouw
Wij adviseren u vanaf de ontwerpfase van uw nieuwbouwwoning gebruik te maken van het computerprogramma GPR-gebouw. Dit instrument brengt de duurzaamheid van uw woning in kaart door rapportcijfers voor de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Door slimme maatregelen scoort uw woning hoger. Gemeente Veldhoven streeft naar een gemiddeld GPR-gebouw rapportcijfer van 7,5. U vraagt het computerprogramma gratis aan via e-mail omgevingsloket@veldhoven.nl of door te bellen naar het verkorte telefoonnummer 14 040.
Tips
- Kleinere verbouwingen moet u ook volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) uitvoeren. De isolatie en luchtdichtheid van bijvoorbeeld nieuwe uitbouwen, dakkapellen en kozijnen moeten aan de huidige nieuwbouweisen voldoen voor ‘woonfuncties’.
- Heeft u misschien een vergunning nodig voor uw (ver)bouwwerkzaamheden? Bekijk dan pagina’s Aanvraag omgevingsvergunning en Omgevingsoverleg voor meer informatie.
- Is uw cv-ketel oud of kapot en wilt u weten wat u het beste kunt doen? Beantwoord de vragen van Milieu Centraal op hun webpagina CV-ketel vervangen. Op de vraag of de gemeente al een warmteplan voor uw wijk heeft, antwoordt u ‘Nee’. U krijgt vervolgens een advies wat u het beste met uw cv-ketel kunt doen.
Contact
Heeft u vragen over duurzaam (ver)bouwen? Of wilt u gratis gebruikmaken van het computerprogramma GPR-gebouw? Neem dan contact met ons op via omgevingsloket@veldhoven.nl of bel naar het verkorte telefoonnummer 14 040.