Fout!

Er is een storing bij DigiD. Hierdoor ervaart u mogelijk problemen bij het gebruik van onze online diensten waarbij DigiD nodig is. Onze excuses voor het ongemak.

Brainport

In de Brainportregio (Eindhoven en Zuidoost-Brabant) werken bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen samen met de overheid aan een gunstiger ondernemersklimaat. Deze regio onderscheidt zich door een concentratie van toptechnologische bedrijven, kennisindustrie en hoogwaardige maakindustrie.

Hoe ontstond Brainport?

Begin jaren 90, in reactie op de massaontslagen bij DAF en Philips en hun toeleveranciers, besloten 21 gemeenten in de regio samen te werken. Zij creëerden met hulp uit 'Brussel' een fonds voor economische structuurversterking: het Stimulusprogramma. Het programma bleek succesvol. Hierop voortbouwend legden bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen de basis voor ‘innovatie-ecosysteem’ Brainport.

Mainport-status

In het samenwerkingsverband Brainport Eindhoven werken overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen al jaren samen als aanjager van een economisch sterke regio. Ook het Rijk erkent de bijzondere positie die Brainport inneemt in Nederland. In het regeerakkoord is Brainport Eindhoven, naast Amsterdam en Rotterdam, genoemd als een van de mainports die essentieel zijn voor de Nederlandse economie.

Op tal van terreinen zetten Rijk en regio al samen in op versterking van de economische kracht van onze regio. Met de Brainport Nationale Actieagenda versterken en versnellen we dit structureel. De meerjarenagenda richt zich op drie sporen: innovatie, talent én leef- en vestigingsklimaat. De sporen zijn uitgewerkt in 10 opgaven. De uitvoeringsorgansiatie Brainport Development zet zich in om die opgaven te realiseren. De afspraken tussen Brainport en het Rijk hebben geresulteerd in een gezamenlijk programma om de ontwikkeling van onze regio verder te versterken. Samen investeren we bijna 1,6 miljard in het verbeteren van wegen, het spoor en fietspaden en het snel bouwen van betaalbare woningen.

De Regio Deal Brainport Eindhoven fungeert als incidenteel vliegwiel. Hierbij gaat het om het geven van een impuls aan het versterken van het voorzieningenniveau, het aantrekken en behouden van talent en innovaties met maatschappelijke impact.

Beethoven-deal

Naast de Brainportdeal heeft het Rijk met de regio ook de zogenaamde Beethoven-deal gesloten. Vanuit Project Beethoven investeren Rijk, provincie en de regio tot 2030 2,51 miljard euro in publieke voorzieningen in Brainport Eindhoven en omgeving en in een landelijk talentplan. Hiermee wordt een stap gezet om de verwachte groei van de regio Brainport Eindhoven in goede banen te leiden, het vestigingsklimaat in Brabant op peil te houden en de leefbaarheid te versterken. Een convenant tussen verschillende ministeries, de provincie Noord-Brabant en de Brainportregio legt hier de basis voor en is in de Ministerraad besloten. In het convenant maken Rijk en Brainportregio afspraken over woningbouw, mobiliteit, talentontwikkeling en het aanpakken van de druk op het stroomnet.

Meer over Brainport

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?

Doe mee aan het onderzoek